preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josipa Lovretića

 > Naslovnica
Vijesti

Međužupanijski stručni skup učitelja i nastavnika povijesti Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije

Autor: Ana ŠTAJMAHER, 7. 9. 2016.

30. kolovoza 2016. Godine u našoj školi je održan Međužupanijski stručni skup učitelja i nastavnika povijesti Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

Teme su bile sljedeće: 1. Strategije učenja i poučavanja u nastavi povijesti – Ljiljana Vranjković, prof.

                                             razredne nastave, mentor

                                         2. Kako organizirati pripravnički staž – Franjo Čičak, prof., viši savjetnik za    

                                             povijest

                                         3. Zavičajna povijest Otoka – Kristina Slunjski Živković, prof. povijesti

                                         4. Terenska nastava – Otok

 

Gospodin Čičak je otvorio skup pozdravio sve nazočne i prepustio riječ ravnateljici škole, Marini Beuk. Ravnateljica je pozdravila skup, predstavila našu školu, uspjehe naših učitelja i učenika, zaželjela je uspjeh u radu skupa te da se svi osjećaju ugodno u prostorima naše škole.

Uslijedila su predavanja i terenska nastava, koja je održana nakon kratke stanke na kojoj su se sudionici malo okrijepili i razmijenili iskustva i ideje.

Prof. Ljiljana Vranjković je prisutne upoznala sa Strategijama učenja i poučavanja povijesnih sadržaja u razrednoj nastavi, a koja se metodički nastavlja na sustavnu nastavu povijesti od petog do osmog razreda osnovne škole. Gđa Vranjković je ukazala na suvremeni pristup u poučavanju učenika koji se postupno uvodi. Istodobno je naglasak stavila na umrežavanje tradicionalnih i suvremenih metoda poučavanja: Učenje vođenim otkrivanjem, Suradničko učenje, Samostalno učenje. Uočene su i razlike učenja i poučavanja te razvijanje međusobne tolerancije, uvažavanja različitosti, samopouzdanja učenika te samovrednovanja!

Više informacija o predavanju kolegice Vranjković možete dobiti iz njene prezentacije koja se  nalazi na našoj web stranici. Na samom kraju kolegica je pustila jedan odličan dokumentarni film o obrazovanju koji možete pogledati na sljedećem linku:

 

https://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity?language=en

 

 

Gospodin Čičak je održao predavanje koje se odnosilo na pripremu pripravnika za uspješno polaganje stručnog ispita. Svi prisutni su dobili vrlo iscrpne informacije koje će im biti korisne u budućem radu. U nekoliko navrata bilo je govora o aspektima povijesti kao predmeta u školi i svega što je bitno mladim učiteljima za što bolji rad sa učenicima. Na postavljena pitanja učitelji su dobili vrlo iscrpne odgovore i korisne savjete.

Moj zadatak, kao učitelja povijesti u našoj školi, bio je pripremiti i prezentirati povijest Otoka. Pokušala sam napraviti kratak pregled od najstarijih dokaza o životu u Otoku još od kamenog doba pa sve do danas. Prisutnima je bilo zanimljivo čuti kakve su sve povijesne okolnosti „šibale“ Otok, odakle mjestu ime Otok, koje su graničarske zadruge postojale u Otoku daleke 1800. godine i koja od tih prezimena i danas postoje u mjestu, te koji su to stari nazivi za pojedine dijelove danas najmlađeg grada u Hrvatskoj.

Tko je zainteresiran za detaljnije informacije može pogledati prezentaciju Povijest Otoka koja se nalazi na našoj web stranici.

Nakon održanih predavanja zaputili smo se na terensku nastavu u centar mjesta. Prvo smo posjetili crkvu sv. Antuna Padovanskog, gdje nas je dočekao župnik Antun Knežević koji nas je informirao da crkvu u Otoku zovu još i „šokačka katedrala“ upravo zbog njenog unutrašnjeg uređenja. Župnik nam je na zanimljiv način opisao unutrašnjost crkve, pojedinih sakralnih predmeta te njihovo značenje. Vidjeli smo knjižnicu i kriptu crkve.

Nakon posjete crkvi uputili smo se na središnji trg gdje se nalazi spomenik palim zrakoplovcima i poginulim braniteljima Otoka u Domovinskom ratu. O simbolici i nastanku spomenika kratko nas je informirao kolega Dragan Bojić, a onda je predložio da se popnemo na terasu obližnjeg Doma Kulture sa kojega se lijepo vidi kako je Otok u cijelosti okružen šumama hrasta lužnjaka. Sudionici skupa su bili oduševljeni pogledom sa terase, pogledom na sam centar grada te područje oko grada, pa smo iskoristili priliku i fotografirali se svi zajedno.

Na samom kraju našega druženja uputili smo se prema suvari – mlinu na suhom na konjski pogon. Suvare su bile popularne u 18. i 19. stoljeću, međutim elektrifikacijom Otoka 1953. godine pojavljuju se mlinovi na električni pogon i time zamiru suvare. Jedina očuvana je Klarina suvara u kojoj nas je dočekao gospodin Mirko Martinović te nas upoznao sa načinom rada suvare, životom suvađije i njegove obitelji uz suvaru, pomeljarima….

 

Nakon ovako zgusnutog rasporeda i šetnje gradom te njegovim znamenitostima, polako smo se razišli svojim kućama umorni ali zadovoljni stečenim znanjima, informacijama i crticama iz povijesti o životu u Otoku.

Ostale fotografije

                                                      Ljiljana Vranjković,prof.                                                                                  Kristina Slunjski Živković,prof.
 

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
 

Učenička zadruga "KUĆAR" Otok

KUĆAR:
„U ambarima je sva litina, a u kućarima je sve blago, sva vridnost, sva lipota. Kućari su obično iza kuće, ili spram kuće, ako je avlija široka. Koliko je oženjeni u kući, toliko treba kućara. Svaki par ima svoj kućar. U kućaru divojka divuje, ondi se oprema, ondi ruvo slaže, ondi je mati svituje, onamo joj se i momak potkrade. Kućar je ništa što svaka kuća treba imati. Liti noćivaju samo stari u sobi, mlađe je sve po kućarima, a mladi parovi, pa makar se i po zimi vinčali,nikada ne noćivaju u družinskoj sobi. Kućari su seoski potajni zakloni. Kućari su dugačka zgrada, dulja od kuće , samo što nije ta zgrada tako široka. Obično je prid kućarima drveni ( ili zidani) trim, a na trimi pripričena dugačka motka, di iznašaju svoje stvari, da se vitre i sunčaju, da jim vlaga ne naškodi, da ji moljac ne izjede. ….“ (Josip Lovretić)

https://www.facebook.com/groups/705587662974289/

 

Raspored početka i završetka nastavnih sati

 

ULAZAK UČENIKA: 07:50

NASTAVA:

1. SAT:08:00 – 08:45

2. SAT:  08:50 – 09:35

VELIKI ODMOR: 15 min

3. SAT:  09:50 – 10:35

4. SAT:  10:40 – 11:25

5. SAT:  11:30 – 12:15

6. SAT:  12:20 – 13:05

IZBORNA NASTAVA, DOP., DOD. NASTAVA, IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

7. SAT:  13.10 – 13.55

8. SAT:  14.00 -  14.45

9. SAT:  14.50 – 15.35

10. SAT: 15.40 – 16.25

11.SAT: 16.30 - 17.15

12.SAT: 17:20 - 18.05

RASPORED INFORMACIJA

 
Eko škola

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Osnovna škola Josipa Lovretića / J.J.Strossmayera 142, HR-32252 Otok / os-jlovretica-otok.skole.hr / ured@os-jlovretica-otok.skole.hr
preskoči na navigaciju