preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josipa Lovretića

 > Naslovnica
Vijesti

Obavijest učenicima i roditeljima

Autor: MARIJA BRNATOVIĆ, 3. 9. 2020.

Dragi učenici, poštovani roditelji/skrbnici,

dana 7. rujna 2020. početak je nove nastavne godine 2020./2021.

Naš primarni cilj je organizacija nastave u školi, prije svega jer takav oblik rada u odnosu na druge oblike ima veliku prednost i najprimjereniji je za učenike. Takav oblik rada učenicima pruža bolje prilike za mentalno zdravlje i cjelovit razvoj u odgojno-obrazovnom smislu. To se posebno odnosi na  učenike u osnovnoj školi kod kojih je nužna podrška u mnogim aspektima, što uključuje emocionalne i socijalne vještine, razvoj vještina pisanja, čitanja, računanja i sl. 

 Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. 

 Važno je  zapamtiti sljedeće:

 • Nastava će se održavati u dvije smjene – predmetna nastava u prijepodnevnoj smjeni, a razredna nastava  u popodnevnoj smjeni.
 • Roditelji i učenici ne smiju dolaziti u školu i pred školu ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19.

Ako učenik razvije znakove bolesti tijekom boravka u školi, njemu će se osigurati maska. U tom slučaju će se učenik izolirati u zasebnoj, za to predviđenoj prostoriji dok po njega ne dođe roditelj/skrbnik, a učitelj će nadzirati učenika primjenjujući sve sigurnosne mjere. Ako učenik razvije znakove bolesti kod kuće, ostaje kod kuće, javlja se najprije telefonom izabranom liječniku obiteljske medicine, odnosno pedijatru koji odlučuje o testiranju prema liječničkoj indikaciji. O navedenom roditelj obavezno telefonom obavještava školu, a ravnatelj se odmah javlja nadležnom epidemiologu/školskom liječniku.

 • Roditelji su dužni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u školu te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u školu, već se javljaju ravnatelju škole i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.

Učenici starije dobi sami mjere temperaturu. Učenici trebaju imati posebnu bilježnicu u koju će prije dolaska u školu (osim u slučaju povišene temperature kada ne smiju dolaziti) zapisati izmjerenu temperaturu toga dana. Navedena bilježnica će se provjeravati svakoga dana.

 • U školu učenici dolaze i odlaze sami, organiziranim prijevozom ili u pratnji roditelja, ovisno o odluci roditelja. Roditelji djecu dovode noseći masku, ne ulaze u prostor škole, niti se grupiraju ispred škole, a smiju u školu ući samo u iznimnim situacijama te se za to trebaju prethodno telefonski najaviti.
 • Škola će voditi evidenciju ulaska/izlaska bilo da je riječ o ovlaštenom ili neovlaštenom osoblju. Evidencija ulazaka i izlazaka za učenike obavlja se u razredu, a obavljat će ju razrednici i predmetni učitelji.
 • Učenici iz jednog razrednog odjela ne bi trebali imati fizički kontakt s učenicima iz drugog razrednog odjela, stoga će svaki razredni odjel biti u jednoj učionici koju neće mijenjati do daljnjeg.
 • Učenici od 1. do 4. razreda NE nose maske, dok će učenici od 5. do 8. razreda nositi maske prema potrebi, u onim učionicama gdje se ne može u potpunosti osigurati fizički razmak od 1,5 m među učenicima. Maske je neophodno nositi pravilno na način da cijelo vrijeme prekrivaju nos i usta.
 • Učenici prolaze kroz školu po unaprijed utvrđenoj ruti kretanja do svoje učionice u pratnji razrednog učitelja odn. predmetnog učitelja.
 • Neophodno je poticati fizički razmak, kao i pojačanu osobnu higijenu učenika. Učenici trebaju redovito prati ruke.
 • Pri  pranju ruku   potrebno  je pridržavati se naputaka za  pravilno   pranje   ruku:

 https://bit.ly/2ThY08M.

 • Učenici od 1. do 4. razreda NE koriste dezinficijense, nego ruke peru sapunom i vodom, dok se za učenike od 5. do 8. razreda preporučuje koristiti dezinficijens.
 • Učenike treba poučiti da ne dijele svoj pribor i stvari s drugim učenicima.
 • Učenike treba učiti i podsjećati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta.
 • Učenike treba poticati da kada kašlju i kišu prekriju usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije trebaju baciti u koš za otpad s poklopcem (nalazit će se u učionicama) te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju trebaju okrenuti lice od drugih osoba te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju.
 • Nastava tjelesne i zdravstvene kulture održavat će se koliko god je moguće na otvorenom.
 • Dopunska i dodatna nastava, izvannastavne aktivnosti i izborna nastava u odgojno-obrazovnim skupinama održavat će se na način da se ne miješaju učenici iz različitih razrednih odjela.
 • Učenici prilikom prolaska kroz školu ne trebaju nepotrebno dodirivati površine ili predmete.
 • Užinu će  učenici obavljati  u učionicama ili u blagovaonici /odvojeno/uz pridržavanje epidemioloških mjera.
 • Korištenje toaleta će se organizirati na način da će biti jasno određen zajednički  toalet za učenike oba spola po razrednim odjelima. Važno je da se učenici drže na udaljenosti koliko je moguće većoj (primjerice, učenik može pričekati izvan toaleta da drugi učenik izađe). Jako je važno poticati djecu na redovito pranje ruku tekućom vodom i sapunom nakon korištenja toaleta.
 • U knjižnici te u uredu stručne suradnice pedagoginje i defektologinje će biti označen maksimalan broj osoba koje mogu biti u prostorijama.
 •  Učenici će obuću i jakne ostavljati na označenim mjestima za svaki razredni odjel u garderobi.
 • Učenici putnici u autobusu koriste maske te sjedaju na zasebno sjedalo, odvojeni jedni od drugih učenika barem 1,5 m (sasvim lijevo i sasvim desno sjedalo). Učenici se trebaju pridržavati svih protuepidemijskih mjera pri vožnji u autobusu. Više o tome pročitati na poveznici: 

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Preporuke-za-rad-u-djelatnosti-prijevoza-putnika-autobusima-tijekom-epidemije-koronavirusa-COVID-19.pdf

 • U svakoj prostoriji u školi postavljeni su informativni plakati na ključnim mjestima koji služe kao podsjetnici o higijenskim protokolima u ponašanju u vrijeme pandemije.
 • U postojećoj epidemiološkoj situaciji ne preporučuje se organiziranje ekskurzije, izvanučioničke nastave i sl. Više o tome pročitajte na poveznici:

 https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Mogu%C4%87nosti-izvo%C4%91enja-izvanu%C4%8Dioni%C4%8Dke-nastave-vezano-uz-pandemiju-COVID-19.pdf

Savjetujemo da svaki roditelj detaljno pročita sve navedene dokumente koji se nalaze na poveznicama u tekstu i koji su priloženi pod „opširnije“.

 Škola će vas o svim odlukama važnim za početak školske  godine pravovremeno i redovito obavještavati.

                                                                                      Ravnateljica:

                                                                                     Marina Beuk


Izvor: Ravnateljica Marina Beuk, prof.


Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

Raspored početka i završetka nastavnih sati

 

ULAZAK UČENIKA: 07:50

NASTAVA:

1. SAT:08:00 – 08:45

2. SAT:  08:50 – 09:35

VELIKI ODMOR: 15 min

3. SAT:  09:50 – 10:35

4. SAT:  10:40 – 11:25

5. SAT:  11:30 – 12:15

6. SAT:  12:20 – 13:05

IZBORNA NASTAVA, DOP., DOD. NASTAVA, IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

7. SAT:  13.10 – 13.55

8. SAT:  14.00 -  14.45

9. SAT:  14.50 – 15.35

10. SAT: 15.40 – 16.25

11.SAT: 16.30 - 17.15

12.SAT: 17:20 - 18.05

RASPORED INFORMACIJA

 
Eko škola

CMS za škole logo
Osnovna škola Josipa Lovretića / J.J.Strossmayera 142, HR-32252 Otok / os-jlovretica-otok.skole.hr / ured@os-jlovretica-otok.skole.hr
preskoči na navigaciju