Turska kuhinja
Autor: Ana ŠTAJMAHER, 15. 3. 2017.
Evo nas opet u kuhinji u sklopu izvannastavne aktivnosti povjesničari. Kako smo najavili u prvom polugodištu, zbog velikog interesa učenika opet kuhamo, slijede novi recepti…. Kako je većina učenika koji dolaze na povjesničare 6.-ti razred, a sada nam je po redovnom planu i programu tema za proučavanje Osmanlijsko Carstvo, tako smo odlučili dodatno se pozabaviti tim razdobljem, a najviše Sulejmanom Veličanstvenim i na povjesničarima.
Naravno, nakon silnog proučavanja čovjek ogladni pa mora nešto i skuhati i pojesti kako bi se okrijepio. Zdušno smo se bacili na proučavanje turske kuhinje i recepata. Puno nam se toga svidjelo, ali ipak morali smo napraviti odabir i naravno dogovoriti termin u našoj školskoj kuhinji. Termin je dogovoren, učenici su se podijelili u 4 grupe od kojih svaka radi slano i slatko jelo, dogovoreno je tko će što donijeti od sastojaka.
Konačno je stigao i taj 14.3. kada nakon 6.-og sata silazimo u kuhinju i bacamo se na posao ovaj puta uz pomoć naše tete kuharice Nade Zrno, ali i naše nastavnice engleskog jezika Sandre HostonskiHodak.
Što smo kuhali?....sada ću vam otkriti.
Radili smo TAVA BOREGI ili Turski burek od mesa pržen u tavi sa AJRANOM tj. napitkom od jogurta vode i malo soli. Vjerujte mi nije ostala ni mrvica, sve smo smazali. Nakon toga slijede GOZLEMEili turske palačinkepunjene sirom i turske pizze sa nadjevom od pilećeg mljevenog mesa, luka, paprike, sira i kima. Mmmm…... ma možete si samo zamisliti kakvi su se mirisi širili kuhinjom. Naravno, ništa bez deserta. Ovaj puta radili smo čak tri vrste, za prste polizati.
Sladili smo se sa KAFESLI ELMALI KURABIYE iliti zatvorenim jabukama, TarçınlıÇörek – turskim keksićima s cimetom i Keskülom - slatkim od kokosa, mlijeka i maslaca.
Do sita smo se najeli i dobro zasladili, a onda su uslijedila pitanja i komentari: Nastavnice ima li ovdje negdje krevet da malo prilegnemo? Nastavnice ja više ne mogu disat, ne mogu ništa. Možemo li koji keksić ponijeti kući?....
Do sljedećeg našeg javljanja sa nekog drugog kraja svijeta, naravno kroz povijest i kuhinju, ostajte nam zdravi i veseli!
Nastavnica povijesti: Kristina Slunjski Živković
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Raspored početka i završetka nastavnih sati
ULAZAK UČENIKA: 07:50
NASTAVA:
1. SAT:08:00 – 08:45
2. SAT: 08:50 – 09:35
3. SAT: 09:40 – 10:25
VELIKI ODMOR: 15 min
4. SAT: 10:40 – 11:25
5. SAT: 11:30 – 12:15
6. SAT: 12:20 – 13:05
IZBORNA NASTAVA, DOP., DOD. NASTAVA, IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI
7. SAT: 13.10 – 13.55
8. SAT: 14.00 - 14.45
9. SAT: 14.50 – 15.35
10. SAT: 15.40 – 16.25
11.SAT: 16.30 - 17.15
12.SAT: 17:20 - 18.05